Skip to main content
De Groene Inval - Natuur Milieu Educatief Centrum

Wethouder Jannelies Vissers (duurzaamheid) heeft in 2019, tijdens het jaarlijkse oogstfeest bij Natuur en Milieucentrum de Groene Inval in Baarn, de tweede Heuvelrug(voorbeeld)tuin geopend. Deze tuin biedt inspiratie en leert je meer over hoe je zelf aan de slag kunt gaan om van jouw tuin een Heuvelrugtuin te maken.

 

Een Heuvelrugtuin is een stukje eigen tuin dat, met een aantal aanpassingen, omgevormd wordt tot een stukje National Park. Daarmee maken we de Utrechtse Heuvelrug een stukje groener en dient deze tuin als verlengstuk van het park. De tuin draagt zo bij aan opgaven als meer natuur, biodiversiteit, klimaatadaptatie en schoon drink- en grondwater.

Kom een keer op bezoek en doen onze voorbeeldtuin rondleiding. In deze route nemen we je aan de hand langs alle accenten die je terug vindt in een Heuvelrugtuin. Er is geen specifieke volgorde, dus loop lekker rond en je spot onze bordjes vanzelf!

National Park groeien!

Tover jouw tuin om tot een Heuvelrugtuin aan de hand van 5 modules

Wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daar mee kunt beginnen in eigen tuin? Volg dan lekker vanuit huis en geheel op eigen tempo de gratis cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’.

Over de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is ontwikkeld voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. Je krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Verder krijg je uiteraard allerlei handige tips om zelf mee aan de slag te gaan. Want zelf ervaren is toch echt de beste én leukste manier om tuinieren in de (steeds groenere) vingers te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld die planten uitzoeken die het in jouw tuin extra goed zullen doen en weet je straks hoe je het nuttige insecten naar hun zin maakt. Aan het eind van de cursus staat niets jou meer in de weg om van jouw tuin een heerlijke Heuvelrugtuin te maken!

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor inwoners van gemeenten die onderdeel uitmaken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist. Uiteraard zijn mensen woonachtig in andere delen van Nederland ook welkom om de cursus te volgen. De gebiedspecifieke informatie kan voor jou dan net iets anders zijn, maar op hoofdlijnen kan de cursus ook jou helpen een groene, gezonde en prettige tuin te creëren. Zo zorgen we samen voor een betere leefomgeving voor nu en later. Tegelijkertijd beschermen en versterken we de prachtige natuur die Nederland rijk is.

Wat mag je van de cursus verwachten?

  • 4 bijeenkomsten, een gastspreker en een excursie 
  • 5 gratis e-learning modules die je zelfstandig, op eigen tempo en heerlijk vanuit huis kunt doorlopen;
  • Je doet basale kennis op van de belangrijkste principes achter natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. De cursusinhoud is op beginnersniveau en dus is er geen voorkennis vereist;
  • Je sluit de cursus af met een (digitale) map vol inzichten over je eigen tuin, een berg tips en handigheden en natuurlijk je persoonlijke goede voornemens voor in jouw Heuvelrugtuin.

Cursus data 2024:

woensdag 13 maart 19:30 - 21:00 - De Groene Inval

woensdag 27 maart 19:30 - 21:00 - De Groene Inval

zaterdag 6 april 10:00 - 11:30 - Excursie 

woensdag 17 april 19:30 - 21:00 - De Groene Inval

woensdag 24 april 19:30 - 21:00 - De Groene Inval

Iets voor jou? Schrijf je in en start direct!

Meer informatie nodig? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees meer over project Heuvelrugtuinen!

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van verschillende Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren. Dankzij hen kan deze cursus gratis aangeboden worden.